Safety and precautions Objective Questions

Safety And Precautions Objective Questions , Safety Mcq, Safety Objective Questions

Safety mcq in English

1. Which one of the following is not prohibited inside the I.T.I. campus?
(a) Using mobiles 
(b) Wearing plastic or rubber sandals
(c) Wearing loose cloth, ring, ties 
(d) Wearing steel toe steel cap safety Shoes.
 Ans. D

2. Which one of the following is dangerous while crossing the road?
a. Crossing the road while red signal is on 
b. crossing on zebra line
c. crossing when green signal is on
d. crossing when traffic police allows to cross
 Ans. A

3. The safe way of working is
(a) An effective and right way of working
(b) an ancient way of working
(c) a way of handling the work in a hurry
(d) a way of normal working
 Ans. A

Also read-
Drilling and reaming mcq
Grinding Objective Questions


4. An accident is
(a) unplanned event
(b) non-controlled event
(c) undesirable event
(d) all of the above
Ans. D

5. Which one of the following is not the cost due to an accident?
(a) Cost due to damage to machine, tools, material and property
(b) Cost of lost time of the injured person
(c) Cost of compensation and medical aid
(d) Cost due to increase in production
Ans. D

6. The safe way of working is
(a) an effective and right way of working
(b) an ancient way of working
(c) a way of handling the work in a hurry
(d) a way of normal working
 Ans. A

Subscribe Our YouTube Channel

7. The best way of avoiding accident is by
(a) doing work in ancient way
(b) doing work in one’s own way
(c) observing safety rules related to job, machine and workplace
(d) using safety equipment
Ans. C

8. In case of an accident, the victim should immediately be
(a) asked to take rest
(b) enquired about the accident
(c) attended to immediately
(d) left to himself without treatment
 Ans. C

9. Fire is a combination of
(a) fuel, light and oxygen
(b) fuel, heat and oxygen
(c) fuel, heat and carbon dioxide
(d) fuel, light and nitrogen
 Ans. B

10. An oily floor should be cleaned by
(a) cotton waste
(b) putting water
(c) putting saw dust
(d) spraying carbon dioxide or sand
 Ans. C

11. In case of arc welding, one should protect his eyes by using
(a) dark glass screen 
(b) sun goggles
(c) mask
(d) clear glasses
 Ans. A

12. While grinding one must use
(a) dark glass screen 
(b) mask
(c) safety goggles
(d) sun goggles
 Ans. C

13. Carbon adieus fire is caused due to burning of wood or coal, to 
put off this fire use
a. Soda acid extinguisher
b. Sand or clay 
c. Water 
d. All the Above
Ans. D


14. A hammer with loosely fitted handle will
(a) fly away and cause accident
(b) absorb shock
(c) have easy swing
(d) convey more leverage
 Ans. A

15. Accidents are caused, do not happen which one of the following 
is not due to human failure
(a) Train accidents due to signal failure
(b) Driving the vehicle in drunken state
(c) Accidents during due to earth quake
(d) Crossing the unmanned rail crossing without looking both sides
Ans. C

15. If there is LPG leakage at home or workshop, what should u do
a. Do t s it h o lights & fan
b. Do t s it h off lights & fans
c. Open the doors
d. All the above
 Ans. D

16. In case of electric fire, which one of the following should not use
a. put water on it
b. Use sand or clay 
c. Use C.T.C. extinguisher
d. Use dry chemical powder
Ans. A


17. Which is the cause of electric fire?
(a) Loose connection
(b) over loading the wires 
(c) Electric short circuit 
(d) All the above
 Ans. D

18. Oil fir extinguished by
a) putting water on it
b) foam extinguisher
c) Soda acid extinguisher
d) none of the above
Ans. B

Also read-
Drilling and reaming mcq
Grinding Objective Questions

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.