Measurement and Measuring Tools MCQ in hindi

Measurement and Measuring Tools


1. Steel rule is a
(a) marking instrument
(b) precision instrument
(c) checking instrument
(d) direct reading measuring instrument
Ans. D

2. What is determined while measuring a component?
(a) Nominal size 
(b) Actual size
(c) Specified size
(d) Scale size
Ans. B

3. Steel rule is made of
(a) Brass 
(b) Zinc
(c) Stainless steel
(d) Cast iron
Ans. C

4. Which of the following instruments is used for checking flatness and squreness of a surface?
(a) Try square 
(b) Varnier height gauge
(c) Slip gauge 
(d) Bevel gauge
Ans. A

5. Which of the following is an indirect measuring tool?
(a) Inside caliper 
(b) Vernier caliper
(c) Universal bevel protractor 
(d) Inside micrometer
Ans. A

6. The base unit of length as per S. I. units is
(a) inch
(b) foot 
(c) centimeter 
(d) meter
Ans. D

7. Which is NOT the use of a try square?
(a) Measuring right angle 
(b) Checking squareness
(c) Marking straight lines at 90 against an edge 
(d) Setting work piece at 90
 Ans. A

8. Which of the following is a direct measuring tool?
(a) Try square 
(b) Steel rule
(c) Straight edge 
(d) Ring gauge
Ans. B

9. The minimum measurement that can be read with the help of a steel rule is
(a) 0.01 mm
(b) 0.02 mm
(c) 0.05 mm 
(d) 0.50 mm
Ans. D

10. Try square is used to check up an angle of
(a) 30° 
(b) 45
(c) 60°
(d) 90
Ans. D

11. In a metric micrometer, a complete revolution of thimble advances
(a) 0.01 mm 
(b) 0.25 mm
(c) 0.50 mm 
(d) 1.00 mm
Ans. C

12. The least count of vernier bevel protractor is
(a) 1′
(b) 5′
(c) 10′ 
(d) 25′
Ans. B

13. The least count of metric micrometer is
(a) 0.01 mm 
(b) 0.05 mm
(c) 0.10 mm 
(d) 0.50 mm
Ans. A

14. An outside micrometer has a negative error. The correct reading 
can be taken by
(a) adding the negative error in the actual reading
(b) deducting the negative error from the actual reading
(c) adding twice the negative error in the actual reading
(d) deducting twice the negative error from the actual reading
Ans. A

15. What is the zero reading of a 50 – 75 mm outside micrometer?
(a) 0.00 mm 
(b) 0.01 mm
(c) 25.00 mm 
(d) 50.00 mm
Ans. D

16. Which one of the following instruments is used to check the 
concentricity of the outside diameter?
(a) Vernier caliper 
(b) Outside micrometer
(c) Dial test indicator
(d) Dial caliper
Ans. C

17. The minimum measurement that can be correctly read with a vernier caliper is called
(a) zero reading 
(b) least count
(c) main scale reading 
(d) actual reading minus zero error
Ans. B

18. Metric outside micrometer has a threaded spindle with a pitch of
(a) 0.5 mm 
(b) 0.25 mm
(c) 1.00 mm 
(d) 1.50 mm
Ans. A

19. Zero error in micrometer means
(a) there is negligible gap between the spindle and the anvil
(b) micrometer is true
(c) zero mark on the thimble is not visible
(d) zero on thimble and datum line on sleeve do not coincide when m easuring faces are in contact
Ans. D

20. Lock nut in the micrometer is provided to
(a) control the movement of the spindle
(b) lock the reading after setting it over  the work piece
(c) measure the work piece accurately
(d) lock the micrometer when it is not in use
Ans. B

21. Micrometer works on the principle of
(a) screw 
(b) bolt
(c) stud 
(d) nut & bolt
Ans. D

22. Which one of the following instruments is used to measure 
accurately the angle of taper?
(a) Bevel gauge 
(b) Bevel protractor
(c) Vernier bevel protractor 
(d) Taper gauge
Ans. C

23. The least count of a vernier caliper is
(a) 0.10 mm 
(b) 0.01 mm
(c) 0.05 mm 
(d) 0.02 mm
Ans. D

24. To convert the linear motion of the plunger of a dial test indicator to the rotary motion of the pointer, which one of the following mechanisms is used?
(a) Quick return mechanism 
(b) Rack and pinion mechanism
(c) Screw thread mechanism 
(d) Hydraulic mechanism
Ans. B

25. Ratchet stop in the micrometer helps to
(a) control the pressure 
(b) lock the spindle
(c) adjust zero error 
(d) hold the work piece
Ans. A

26 . The least count of the vernier caliper is equal to
(a) Value of 1 M.S.D. – value of 1 V.S.D. 
(b) Value of 1 V.S.D. – value of 1 M.S.D.
(c) Value of 2 M.S.D. – value of 1 V.S.D. 
(d) Value of 1 M.S.D. + value of 1 V.S.D.

27. A micrometer has a Positive error of 0.02 mm. What is the correct reading when the micrometer measures 25.41 mm ?
(a) 22.39 mm 
(b) 25.37 mm
(c) 25.43 mm 
(d) 25.45 mm
 Ans. A

28. A micrometer has a negative error of 0.03 mm. What is the correct reading when the micrometer measures 40.53 mm ?
(a) 40.50 mm 
(b) 40.56 mm
(c) 40.46 mm 
(d) 40.59 mm
Ans. B

29. Zero error of a 50 – 75 mm outside micrometer can be checked with
(a) Dial test indicator 
(b) Vernier height gauge
(c) Test piece 
(d) Feeler gauge
Ans. C

30. The value of the smallest division on sleeve of a metric outside m icrometer is
(a) 0.50 mm 
(b) 1.00 mm
(c) 1.50 mm 
(d) 2.00 mm
Ans. A

31. The value of one division on bevel edge of the thimble of a metric 
outside micrometer is
(a) 0.10 mm 
(b) 0.05 mm
(c) 0.02 mm 
(d) 0.01 mm
Ans. D

32. If the zero graduation of the thimble division of an outside 
micrometer is below the datum line, when the measuring faces of the 
micrometer are in contact, the error is
(a) negative 
(b) positive
(c) zero 
(d) none
Ans. A

33. A depth micrometer can be used to measure wide range of sizes 
because
(a) it is equipped with a number of extension rods 
(b) it has a lengthy spindle
(c) it has a lengthy sleeve 
(d) is has an adjustable base
Ans. A

34. In which one of the following micrometers, the graduations on 
thimble and sleeve are in reverse direction to that of outside 
micrometer?
(a) Inside micrometer 
(b) Depth micrometer
(c) Tube micrometer 
(d) Flange micrometer
Ans. B

35. The least count of a vernier outside micrometer is
(a) 0.10 mm 
(b) 0.01 mm
(c) 0.001 mm 
(d) 0.0001 mm
Ans. C

36. on which part of the vernier height gauge, are the main scale divisions graduated?
(a) Vernier plate 
(b) Beam
(c) Fine adjusting unit
(d) Base
Ans. B

37. While measuring with vernier bevel protractor, which part is 
used normally as reference surface?
(a) Stock
(b) Blade
(c) Dial 
(d) Disc
Ans. A

38. On which part of the vernier bevel protractor, are the main scale 
divisions graduated?
(a) Blade
(b) Disc
(c) Dial 
(d) Stock

Ans. B

39. The value of each vernier scale division of vernier bevel protractor is
(a) 1° 
(b) 5′
(c) 1 ° – 55′ 
(d) 2°
Ans. C

40. The value of each main scale division of vernier bevel protractor 
is
(a) 1° 
(b) 5′
(c) 1 ° – 55′ 
(d) 1/2°

Ans. A

The least count of a universal bevel protractor is
(a) 0.5′ 
(b) 5′
(c) 5″ 
(d) 5°
Ans. B

42. The least count of a vernier depth gauge is
(a) 0.10 mm 
(b) 0.01 mm
(c) 0.20 mm 
(d) 0.02 mm
Ans. D

43. Vernier depth gauge is used for measuring
(a) external dimensions 
(b) internal dimensions
(c) step, depth of blind hole 
(d) pitch diameter
Ans. C

44. The least count of vernier height gauge is
(a) 0.01 mm 
(b) 0.02 mm
(c) 0.05 mm 
(d) 0.10 mm
Ans. B

45. While laying out, the vernier height gauge must be used on the
(a) Surface plate 
(b) V block
(c) Machine bed 
(d) Any flat surface
Ans. A

46. The size of a vernier height gauge is specified by
(a) width of the beam 
(b) height of the beam
(c) weight of the height gauge 
(d) size of the scriber
Ans. B

47. While marking with a vernier height gauge, the workplace is 
generally
(a) supported by an angle plate 
(b) supported by another workplace
(c) held by one hand 
(d) held without support
Ans. A

48. The smallest inside micrometer has the graduation marked on 
the sleeve to a range of
(a) 10 mm 
(b) 12 mm 
(c) 13 mm 
(d) 25 mm
Ans. C

49. To get least count of 5 ‘in a verniar bevel protractor, the 23° 
main scale are divided into
(a) 12 equal parts on verniar scale 
(b) 22 equal parts on verniar scale
(c) 24 equal parts on verniar scale 
(d) 25 equal parts on verniar scale
Ans. A

50. The angle which is less than 90° is called as
(a) obtuse angle
(b) acute angle
(c) right angle 
(d) none of the above
Ans. B

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.