ITI Fitter trade theory | Metal’s Objective Questions in English, ITI Study Point

Metal’s MCQ In English, Metals Emportant Objective Questions

ITI Fitter trade theory

Iti fitter



1. The chief chemical property of aluminum is that it is
(A) Soft 
(b) Brittle
(c) Strong 
(d) Tough
 Ans. A

ITI Fitter 4000+ MCQ’s In Hindi
Download Now👇👇👇

Download Now


2. Gun metal is an alloy of copper
(a) Tin and zinc 
(b) Lead and zinc
(c) Zinc and nickel 
(d) lead and nickel
Ans. A

Subscribe Our YouTube Channel

3. Generally, bearing bushes are made of
(a) Copper
(b) Brass
(c) White metal 
(d) Gun metal
 Ans. D

4. The chief alloying elements of stainless steel are
(a) Chromium and nickel 
(b) Chromium and tungsten
(c) Nickel and vanadium 
(d) Nickel and tungsten
 Ans. A

5. The filaments of lamp bulbs are made of
(a) Nickel 
(b) Chromium
(c) Tungsten 
(d) Tin
 Ans. C

6. The alloys “Duralumin” and “Hindalium” contain 95% of
(a) Copper 
(b) Zinc
(c) Lead 
(d) Aluminum
Ans. D

Also read-
Drilling and reaming mcq

Grinding Objective Questions



7. Muntz metal is an alloy of
(a) Copper and zinc 
(b) Copper and tin
(c) Copper and aluminum
(d) Copper and nickel
 Ans. A

8. Monel metal contains
(a) Nickel and aluminum
(b) Nickel and copper
(c) Nickel and chromium 
(d) Nickel and zinc
 Ans. B
Subscribe Our YouTube Channel

9. Which one of the following characteristics about tin is correct ?
(a) Tin can withstand high temperature
(b) Tin is the main constituent of most solders
(c) Tin is very good conductor of electricity
(d) Tin is corrosion resistant metal.
Ans. D

10. Cast iron is used for manufacturing machine beds because
(a) it can resist more compressive stress
(b) it is heavy in weight
(c) it is a cheaper metal
(d) it is a brittle metal
 Ans. A

11. Brass is an alloy of
(a) Copper and tin 
(b) Lead and tin
(c) Copper and zinc
(d) Copper and silver
Ans. C

12. Aluminum in its pure form is not used for engineering work 
because
(a) It is brittle
(b) It is very light
(c) It is costly 
(d) It lacks strength
 Ans. D

13. Which among the following is the lightest metal?
(a) Lead 
(b) Tin
(c) Aluminum
(d) Copper
 Ans. C

14. White metal is an alloy of
(a) Copper and tin 
(b) Copper, zinc and tin
(c) Copper, lead, tin and antimony
(d) Copper, zinc, tin and antimony
 Ans. C

15. Galvanized iron is coated with
(a) Tin 
(b) Zinc
(c) Lead 
(d) Copper
 Ans. B

16. Carbon content in cold chisel is
(a) 0.6 to 0.7% 
(b) 0.85 to 0.95%
(c) 1.0 to 1.2% 
(d) 1.2 to 1.4%
 Ans. C

17. Desirable hardness in a file is generally
(a) 30 HRC 
(b) 45 HRC
(c) 60 HRC 
(d) 80 HRC
 Ans. C

18. Bronze is an alloy of
(a) Copper and tin
(b) Lead and tin
(c) Copper and zinc 
(d) Copper and lead
 Ans. A

19. The property by which metal can be rolled into sheet is
(a) Elasticity 
(b) Malleability
(c) Ductility 
(d) Tenacity
Ans. B

20. Crane hooks are made of
(a) Wrought iron 
(b) High carbon steel
(c) Cast steel 
(d) Cast iron
 Ans. A

21. Which one of the following metals is corrosion resistant ?
(a) Aluminum
(b) Tin
(c) Copper 
(d) Mild steel
 Ans. B

22. Which one of the following alloys can resist saltwater corrosion?
(a) Brass 
(b) Gun metal
(c) Zinc alloy 
(d) Nickel chrome alloy
 Ans. C

23. Which one of the following is a chemical property of metal?
(a) Corrosiveness 
(b) Conductivity
(c) Hardness 
(d) Elasticity
 Ans. A

Subscribe Our YouTube Channel

24. Which one of the following properties offers resistance to 
abrasion?
(a) Hardness
(b) Toughness
(c) Ductility 
(d) Malleability
 Ans. A

25. Which one of the following groups of properties enables the 
manufacture of chain links from wrought iron?
(a) Ductility, malleability and hardness
(b) Hardness, toughness and ductility
(c) Malleability, ductility and toughness
(d) Hardness, toughness and brittleness
 Ans. C

26. Increase of carbon content in steel results in
(a) Increase in hardness
(b) Increase in malleability
(c) Increase in ductility 
(d) Increase in strength
 Ans. A

27. Which one of the following is the capacity of a metal to 
withstand destruction under the action of external loads ?
(a) Stiffness 
(b) Strength
(c) Toughness 
(d) Ductility
 Ans. B

28. Which one of the following is the resistance of a metal to elastic 
deformation?
(a) Ductility 
(b) Strength
(c) Stiffness 
(d) Toughness
Ans. C

29. Which one among the following properties of a metal is the 
power of return to its original shape after deformation when the 
load is removed?
(a) Ductility
(b) Malleability
(c) Stiffness 
(d) Elasticity
 Ans. D

30. Which one of the following properties of a metal has the ability 
to change its shape without destruction under the influence of 
external forces?
(a) Plasticity 
(b) Elasticity
(c) Stiffness 
(d) Malleability
 Ans. A

31. Which one among the following properties of a metal is the 
property by which resistance is offered to fracture by repeated 
bending or twisting ?
(a) Brittleness
(b) Stiffness
(c) Toughness 
(d) Malleability
 Ans. C

32. Which one of the following properties is most essential for the 
metals in the process of casting, welding, brazing and soldering ?
(a) Fusibility 
(b) Malleability
(c) Tenacity
(d) Plasticity
 Ans. A

33. Metals possess physical and mechanical properties. Which one of 
the following is a physical property of metals?
(a) Fusibility
(b) Tenacity
(c) Ductility
(d) Malleability
 Ans. A

34. Rust is formed from iron and which other element?
(a) Hydrogen
(b) Nitrogen
(c) Oxygen 
(d) Sulfur
 Ans. C

35. Which of these metals is liquid at room temperature?
(a) Beryllium 
(b) Lithium
(c) Mercury 
(d) Osmium
 Ans. C

36. Which of the following metals can be found in a pure state in 
nature?
(a) Lithium 
(b) Iron
(c) Gold 
(d) Aluminum
 Ans. C

37. in its simplest form, bronze is an alloy of which metals?
(a) Copper and tin 
(b) Copper and zinc
(c) Copper, zinc and nickel 
(d) Copper, tin and lead
 Ans. A

Also read-
Drilling and reaming mcq

Grinding Objective Questions


38. The ability of a metal to be drawn into wire is a measure of its
(a) Ductility 
(b) Toughness
(c) Malleability 
(d) Hardness
 Ans. A

39. Most metals have
(a) High electro negativities
(b) Low electro negativities
(c) Small atomic radii 
(d) High ionization energies
 Ans. B

40. Metals which burn on exposure to air are best stored
(a) Underwater
(b) Under alcohol
(c) Under vinegar
(d) Under kerosene
 Ans. D

Subscribe Our YouTube Channel



Iti fitter trade theory, iti fitter, iti mcq, iti PDF, iti fitter mcq, iti fitter objective

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.