ITI || CUTTING TOOLS AND OPERATIONS Objective Questions in English

CUTTING TOOLS AND OPERATIONS, FITTER TRADE THEORY, FITTER , CUTTING TOOLS

1. A cutting tool used to finish and enlarge a hole is known as
(a) Drill
(b) Tap
(c) Die
(d) Reamer
Ans. D

ITI Fitter 4000+ MCQ’s In Hindi
Download Now👇👇👇

Download Now

2. Which one of the following metals does not require any coolant during reaming?
(a) Aluminum
(b) Cast iron
(c) Copper
(d) Steel
Ans. B

3. A cutting tool used to cut outside threads is called
(a) Drill
(b) Reamer
(c) Die
(d) Tap
Ans. C

4. Which one of the following is used to rectify damaged or rusted threads?
(a) Die nut
(b) Circular split die
(c) Two-piece dies
(d) Die plate
Ans. A

5. What is used for removing a broken tap?
(a) Tap disposer
(b) Tap wrench
(c) Tap extractor
(d) Tap nut
Ans. C

Subscribe Our YouTube Channel

6. What coolant is recommended for tapping copper or aluminum ?
(a) Kerosene
(b) Lard oil
(c) Soda, water
(d) Dry
Ans. A

7. The grooves provided on the entire length of the body of a twistd rill are called
(a) lips
(b) flutes
(c) margins
(d) webs
Ans. B

8. A wedge like tool is used for removing the taper shank tools from the nose of the machine spindle?
(a) Drill chuck
(b) Drill key
(c) Drill socket
(d) Drill drift
Ans. D

9. A hole, which is not made through full depth of the component is known as
(a) core hole
(b) blind hole
(c) pinhole
(d) bore hole
Ans. B

ITI Fiiter Trade Theory Quiz

10. The drill sleeves or sockets are available with Morse taper and their number range MT-1 to MT-6. Which one of the following drill sizes refers to MT-4?
(a) Drills above 14 mm up to 23 mm
(b) Drills above 23 mm unto 31.75 mm
(c) Drills above 31.75 mm up to 50.50 mm
(d) Drills above 50.50 mm up to 76 mm
Ans. C

11. It is the process of removing very small chips from metal surfaces by means of a Sharpe edged tool. What is this tool called
as?
(a) Scraper
(b) Chisel
(c) Hacksaw
(d) Reamer
Ans. A

12. The cutting action of a file depends upon
(a) the kind of cut and spacing of teeth
(b) arrangement of teeth on the file
(c) size and shape of the file
(d) all of the above
Ans. D

13. Hacksaw blade teeth get dull due to
(a) high speed and pressure
(b) pressure not released during return stroke
(c) coolant not used
(d) any one of the above
Ans. D

14. Which one of the following is NOT the reason for making file faces slightly convex in form ?
(a) To increase the friction between the file face and the job surface.
(b) To give better distribution of. the pressure and to compensate slight filing movement.
(c) To reduce the friction between the file face and the job surface.
(d) To reduce the effort in driving a file.
Ans. A

15. A drilled hole goes out of centre due to
(a) improper clamping of work piece
(b) work piece having blowholes
(c) centre punch mark not being large enough to give proper seat to the chisel edge of drill
(d) any one of the above
Ans. D

16. Which one of the following designations does NOT denote the grade of a file?
(a) Bastard
(b) First cut
(c) Second cut
(d) Smooth
Ans. B

17. The cutting angle of a flat chisel for chipping aluminum is
(a) 35°
(b) 55°
(c) 60°
(d) 70°
Ans. A

18. Which one among the following materials can be cut with a rasp cut file?
(a) Steel
(b) Cast iron
(c) Wood
(d) Bronze
Ans. C

19. Which one among the following scrapers is used for scraping on bearing bush ?
(a) Flat scraper
(b) Triangular scraper
(c) Half round scraper
(d) Round scraper
Ans. C

Subscribe Our YouTube Channel

20. Which one of the following coolants is used for reaming aluminum work piece?
(a) Kerosene
(b) Water
(c) Air pressure
(d) Lard oil
Ans. A

21. A double cut file is used for filing on
(a) wood
(b) hard board
(c) leather
(d) steel
Ans. D

22. Second cut in a file is the type of
(a) section
(b) grade
(c) cut
(d) design
Ans. B

Also read-
Drilling and reaming mcq

Grinding Objective Questions

23. The body of a flat chisel is usually made in the shape of
(a) rectangular
(b) square
(c) hexagonal
(d) octagonal
Ans. D

24. The chisel used to cut keyways is
(a) cape chisel
(b) flat chisel
(c) round nose chisel
(d) diamond point chisel
Ans. A

25. Snagging is a process used to remove the metal by
(a) filing
(b) hack sawing
(c) chiseling
(d) grinding
Ans. D

26. Both sides of a flat bastard file have
(a) no cut
(b) single cut teeth
(c) double cut teeth
(d) wavy teeth
Ans. C

27. The length of hacksaw blade is measured from
(a) one end of the toothed portion to the other end
(b) centre of one pin hole to the centre of other pin hole
(c) end to end of blade
(d) end of one hole to the end of the other pin hole
Ans. B

Subscribe Our YouTube Channel

28. The new hacksaw blade should not be used in the blind saw cut made by old blade because
(a) the space is not enough to run the blade
(b) the blade is costly
(c) the new blade has sharp teeth
(d) none of the above
Ans. A

29. The safe edge of file is used to
(a) give best finishing
(b) protect the adjacent sides
(c) finish flat surfaces only
(d) cut metal very quickly
Ans. B

30. File card is used for
(a) cleaning the work piece
(b) cleaning the file teeth
(c) renewing the file teeth
(d) cleaning the chips
Ans. B

31. Setting of teeth in hacksaw blade is
(a) not required
(b) required to avoid friction between the blade and called work piece
(c) required for increasing the strength of blade
(d) required for providing teeth on the blade
Ans. B

32. A Ø 6H7 hole is to be reamed in a steel workpiece What size of
drill will be required?
(a) 5.5 mm
(b) 5.8 mm
(c) 6.0 mm
(d) 6.2 mm
Ans. B

ITI Fiiter Trade Theory Quiz

33. Which one of the following materials is used for making a grinding wheel?
(a) Silicon carbide
(b) Granite
(c) Sand
(d) Calcium carbonate
Ans. A

34. Spot-facing is done to
(a) Deburr the mouth of the drilled hole.
(b) Make surface flat so that bolt head can take proper seat on the surface
(c) give fine finish to the drilled hole.
(d) enlarge the existing hole.
Ans. B

35. For tapping with M5 tap. What size drill will you use?
(a) 4.5 mm
(b) 4.0 mm
(c) 3.8 mm
(d) 3.5 mm
Ans. B

36. A slight convexity is made on the cutting edges of flat chisel for
(a) cutting sharp corners.
(b) allowing lubricant to reach the cutting edge.
(c) cutting curved surfaces.
(d) preventing digging of the ends of cutting edge.
Ans. D

37. The point angle of twist drill depends upon the
(a) cutting speed
(b) type of drilling machine
(c) size of the drill
(d) material to be drilled
Ans. D

38. The point angle of twist drill for general purposes is
(a) 135°
(b) 118 °
(c) 90°
(d) 60°
Ans. B

39. The relief angle given behind the cutting lips is called
(a) lip clearance angle
(b) helix angle
(c) rake angle
(d) chisel edge angle
Ans. A

40. A hole of 10 mm diameter is to be finished with a hand reamer. The hole size required for reaming should be
(a) 9.75 mm
(b) 9.50 mm
(c) 9.25 mm
(d) 9.00 mm
Ans. A

41. The process of enlarging the end of an existing hole to accommodate the head of socket screw is called
(a) spot-facing
(b) boring
(c) counter-boring
(d) counter-sinking
Ans. C

42. The process of beveling the end of existing hole is called
(a) spot-facing
(b) boring
(c) counter-boring
(d) counter-sinking
Ans. D

43. While chipping, the clearance angle is the angle between
(a) the working surface of the job and the top surface of cutting edge of chisel
(b) the working surface of the job and the bottom surface of cutting edge of chisel
(c) the surface at right angle to the cutting edge of chisel and the working surface of the job
(d) None of the above
Ans. B

44. The most suitable pitch of the hacksaw blade for cutting thin
section tubes is
(a) 0.8 mm
(b) 1.0 mm
(c) 1.4 mm
(d) 1.8 mm
Ans. A

45. The suitable pitch of hacksaw for cutting solid brass is
(a) 0.8 mm
(b) 1.0 mm
(c) 1.4 mm
(d) 1.8 mm
Ans. D

46. The taper shank drills should be removed from the machine
spindle by means of
(a) hammer
(b) tang of file
(c) punch
(d) drift
Ans. D

ITI Fiiter Trade Theory Quiz

47. Drill chucks are held on the machine spindle by means of
(a) arbor
(b) drift
(c) draw-in bar
(d) chuck nut
Ans. A

48. Which of the following reamers is particularly suitable for reaming holes having key way grooves?
(a) Straight fluted reamer
(b) Helical fluted reamer
(c) Taper reamer
(d) Pilot reamer
Ans. B

49. Which one of the following is NOT the cause for glazing of wheel?
(a) Improper dressing of wheel
(b) Dirty coolant
(c) Hard wheel in place of soft wheel
(d) Feed rate is too fine
Ans. A

50. The effect of using a glazed or loaded wheel is
(a) . (a) more heat generation
(b) poor surface finish
(c) excessive cutting pressure between the wheel face and the work surface
(d) all the above
Ans. D

51.  Which among the following is NOT the cause for loading of grinding wheel?
(a) Dense structure
(b) Feed too fine
(c) Wheel speed more than recommended
(d) Proper grain size and grade of wheel.
Ans. D

52. Which one the following reamers can adjust itself in case of slight misalignment when fitted on a tailstock?
(a) Parallel reamer
(b) Taper reamer
(c) Adjustable reamer
(d) Floating reamer
Ans. D

53. How does a hand reamer differ from a machine reamer?
(a) Larger bevel lead for the cutting edges
(b) More number of cutting teeth
(c) Less number of cutting teeth
(d) Unequal spacing of cutting edges
Ans. A

54. Which one of the following is used to hold the straight shank drill having diameter less than 12 mm ?
(a) Sleeve
(b) Socket
(c) Drill chuck
(d) Drill drift
Ans. C

55. The rate of feed depends upon
(a) finish required
(b) material of tool (drill)
(c) material to be drilled
(d) all the above
Ans. D

56. Which among the following is NOT the factor for selection of cutting speed and feed for reaming a hole with a machine reamer ?
(a) Material of the job.
(b) Material of the reamer.
(c) Diameter (size) of the reamer.
(d) Rigidity of the fixture.
Ans. D

57. A nut is to be made for a screw of M10x1.5. What should be the size of drilled hole?
(a) 8.5 mm
(b) 9.0 mm
(c) 9.5 mm
(d) 10.0 mm
Ans. A

58. Which among the following factors will NOT influence the selection of the cutting speed while performing operation on drilling machine?
(a) Width of job
(b) Material of job
(c) Material of tool
(d) Operation to be performed
Ans. A

59. What is the cause of a grinding wheel becoming glazed in a grinding machine ?
(a) Grinding wheel’s grade is too soft
(b) Grinding wheel’s grade is too large
(c) Feed and traverse are less
(d) Grinding wheel’s speed is too high and work speed is low
Ans. D

60. Which among the following is an artificial abrasive?
(a) Aluminum oxide
(b) Emery
(c) Diamond
(d) Corundum
Ans. A

61. The angle of drill grinding gauge is
(a) 59°
(b) 118°
(c) 121°
(d) 124°
Ans. C

62. A die nut is nothing but
(a) a nut forged by using dies
(b) a die in the shape of a nut
(c) a nut for tightening the die in the die stock
(d) a die which is used for cutting threads in nuts
Ans. B

63. A warding file is similar to
(a) flat file but uniform in width
(b) hand file but narrow in width
(c) flat file but thinner in thickness
(d) flat file but thinner and uniform in thickness
Ans. C

64. The taper shank of a drill of 20 mm diameter has
(a) MT-1 taper
(b) MT-2 taper
(c) MT-3 taper
(d) MT-4 taper
Ans. B

65. For grinding carbide materials
(a) Aluminum oxide wheel is used
(b) Silicon carbide wheel is used
(c) Diamond wheel is used abrasive
(d) Corundum wheel is used
Ans. B

66. Hacksaw blades with fine-pitched teeth are more effective on
(a) thin section metal
(b) soft metals
(c) broad section metals
(d) non-metals
Ans. A

67. When threading a blind hole, the third (finisher) tap is used
(a) to thread the hole with full threads up to the bottom
(b) to start the threads
(c) after the first (rougher) tap
(d) to form the threads easily
Ans. A

68. In case of a single cut file, the teeth are cut on the file face at a nangle of
(a) 45° to the centre line of the file
(b) 60° to the centre line of the file
(c) 75° to the centre line of the file
(d) 80° to the centre line of the file
Ans. B

69. A short reamer with an axial hole used with an arbor or mandrel is called
(a) parallel reamer
(b) adjustable reamer
(c) expansion reamer
(d) chucking reamer
Ans. D

70. The material of twist drill is generally
(a) H.S.S.
(b) Carbide steel
(c) Diamond
(d) Cast steel
Ans. A

71. The best position to hold the job in the vice when filing is
(a) eye level
(b) shoulder level
(c) elbow level
(d) arm level
Ans. C

72. Which one among the following is NOT the cause for a broken tap while tapping?
(a) The tap has coarse threads
(b) Too much downward pressure is applied
(c) Cutting oil is not used
(d) Smaller tap drill size is used
Ans. A

73. What will happen if the job is loosely fitted between centers in cylindrical grinding?
(a) The job will be out of round
(b) The job will be oversized
(c) The job will be thrown out
(d) The job will not rotate
Ans. A

74. The cause for glazing of a grinding wheel is
(a) grain size is too fine
(b) Wheel is hard.
(c) wheel speed is too fast
(d) ‘A’ and ‘B’ both
Ans. D

75. Which one of the following bonds is most commonly used on grinding wheels?
(a) Vitrified
(b) Rubber
(c) Shellac
(d) Silicate
Ans. A

76. A grinding wheel marked with ‘C’ is made with the
(a) Aluminum oxide
(b) Silicon carbide
(c) Diamond
(d) Corundum
Ans. B

77. As per Indian Standards the grain size ’46’ comes under the
group
(a) coarse
(b) medium
(c) fine
(d) very fine
Ans. B

78. As per Indian Standards the ‘M’ grade of grinding wheel comes under the group
(a) soft
(b) medium
(c) hard
(d) very hard
Ans. B

79. The symbol conventionally used for resinoid bond is
(a) B
(b) V
(c) R
(d) O
 Ans. A

80. A grinding wheel is marked: 51 A 46 L 5 V – 23. Here what does
5 denote?
(a) Kind of bond
(b) Structure
(c) Kind of abrasive
(d) Grain size
Ans. B

81. Balancing of wheel is done to
(a) make the sides of the wheel parallel
(b) make the outside diameter concentric with the bore
(c) equalize the weight in every position of the wheel
(d) none of the above
Ans. C

82. Grinding fluids are used to
(a) reduce the friction between the wheel face and the job
(b) wash away chips
(c) prevent loading of wheel
(d) all of the above.
Ans. D

83. Taps are re-sharpened by grinding
(a) flutes
(b) threads
(c) diameter
(d) relief
Ans. A

84. The tapping hole should be
(a) larger than the tap size
(b) smaller than the tap size
(c) equal to the tap size
(d) equal to the core (minor) diameter of the tap
Ans. D

85. A rough file is used
(a) on irregular jobs
(b) to reduce the metal rapidly
(c) on wood
(d) if smooth file is not available
Ans. B

86. Tap water is NOT preferred as coolant while drilling. What is
the reason for this?
(a) Insufficient cooling effect
(b) Danger of corrosion
(c) Decrease in cutting action of drill
(d) Quick evaporation of water
Ans. B

87. A die is
(a) external thread cutting tool
(b) internal thread cutting tool
(c) square thread cutting tool
(d) acme thread cutting tool
Ans. A

88. A groove is being chipped by a chisel. How will you avoid the
metal breaking off as a lump, when reaching the end of the groove?
(a) By chipping with light force when reaching the end
(b) By using soluble oil
(c) By holding the chisel with less inclination
(d) By chipping the end portion from opposite side.
Ans. D
89. You have to cut an aluminum block to smooth finish. Which one
of the following cut of file is most suitable?
(a) Single cut
(b) Double cut
(c) Rasp cut
(d) Circular cut
Ans. A
90. For cylindrical grinding a small diameter work with fairly large
wheel, which among the following grades of wheel should be used ?
(a) Soft
(b) Medium
(c) Hard
(d) Very soft
Ans. C
91. The teeth of hacksaw blade are set to
(a) provide clearance for the blade
(b) prevent jamming and breakage of blade
(c) make the kerfs wider than the blade
(d) all of the above
Ans. D
92. Which one the following drilling machines is used for drilling
holes where electricity is not available?
(a) Bench drilling machine
(b) Pillar drilling machine
(c) Radial drilling machine
(d) Ratchet drilling machine
Ans. D

93. Which of the following reamers is particularly suitable for reaming holes having key way grooves?
(a) Straight fluted reamer
(b) Helical fluted reamer
(c) Taper reamer
(d) Pilot reamer
Ans. B

94. Which one of the following is NOT the cause for glazing of wheel?
(a) Improper dressing of wheel
(b) Dirty coolant
(c) Hard wheel in place of soft wheel
(d) Feed rate is too fine
Ans. A

95. The effect of using a glazed or loaded wheel is
(a) . (a) more heat generation
(b) poor surface finish
(c) excessive cutting pressure between the wheel face and the work surface
(d) all the above
Ans. D

96. Which among the following is NOT the cause for loading of grinding wheel?
(a) Dense structure
(b) Feed too fine
(c) Wheel speed more than recommended
(d) Proper grain size and grade of wheel.
Ans. D

97. Which one the following reamers can adjust itself in case of slight misalignment when fitted on a tailstock?
(a) Parallel reamer
(b) Taper reamer
(c) Adjustable reamer
(d) Floating reamer
Ans. D

98. How does a hand reamer differ from a machine reamer?
(a) Larger bevel lead for the cutting edges
(b) More number of cutting teeth
(c) Less number of cutting teeth
(d) Unequal spacing of cutting edges
Ans. A

99. What is the cause of a grinding wheel becoming glazed in a grinding machine ?
(a) Grinding wheel’s grade is too soft
(b) Grinding wheel’s grade is too large
(c) Feed and traverse are less
(d) Grinding wheel’s speed is too high and work speed is low
Ans. D

100. What is the cause of a grinding wheel becoming glazed in a grinding machine ?
(a) Grinding wheel’s grade is too soft
(b) Grinding wheel’s grade is too large
(c) Feed and traverse are less
(d) Grinding wheel’s speed is too high and work speed is low
Ans. D

fitter trade theory book in english pdf
fitter trade theory book in english
fitter trade theory pdf in english
iti fitter trade theory in english
iti fitter trade theory in english pdf
fitter trade theory book pdf in english free download
nimi fitter trade theory book in english
iti fitter trade theory notes in english
iti fitter trade theory book in english
iti fitter trade theory book english pdf download
nimi fitter trade theory book
nimi fitter book in

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.