Hand Tools mcq in Hindi


1. The jaws in this type of wrench open parallel with the help of a screw thus providing suitable for all sizes of nuts.          These are
(a) Pipe wrenches 
(b) Monkey wrenches
(c) Socket wrenches 
(d) Allen wrenches
 Ans. B

2. Which one of the following types of hammers is used for forming a rivet head by spreading the shank of the rivet?
(a) Ball peen hammer
(b) Cross peen hammer
(c) Straight peen hammer 
(d) Soft hammer
 Ans. A

3. The length of the hammer handle for a 500 g hammer should be about
(a) 275 mm 
(b) 300 mm 
(c) 325 mm 
(d) 350 mm
 Ans. B

4. Generally the length of the handle of a vice is
(a) 1.5 times the nominal size of the vice
(b) 2.5 times the nominal size of the vice
(c) 3.5 times the nominal size of the vice
(d) 4.5 times the nominal size of the vice
 Ans. B

Also read-
Drilling and reaming mcq
Grinding Objective Questions



5. for general purpose, a bench vice is fixed at a height of
(a) 80 cm 
(b) 90 cm
(c) 106 cm 
(d) 125 cm
 Ans. C

6. Vice clamps are used to
(a) protect the finished surfaces of the job
(b) hold the job firmly
(c) protect the serrated jaws of the vice 
(d) protect the file
 Ans. B

7. The movable jaw of a bench vice is not moving even though the spindle is turned. It is due to the reason that
(a) fixed and movable jaws are over tight
(b) spindle pin is broken
(c) spring is not functioning
(d) threads on spindle are slightly worn out
Ans. B

Subscribe Our YouTube Channel

8. The peen of a cross-peen hammer is
(a) angular to the handle
(b) straight to the handle
(c) cross to the handle
(d) bent towards the handle
Ans. C

9. The peen of a straight peen-hammer is
(a) angular to the handle 
(b) straight to the handle
(c) cross to the handle 
(d) bent towards the handle
Ans. B

10. The bench vice is called as parallel jaw vice because
(a) it can hold the jobs having parallel sides
(b) it is fixed parallel to the shop floor
(c) its width of jaws are parallel
(d) its movable jaw moves parallel to the            fixed jaw
 Ans. D

11. The box nut of a bench vice is made of
(a) mild steel 
(b) phosphorous bronze
(c) white metal 
(d) alloy steel
Ans. B

12. The jaw plates of a bench vice are made of
(a) tool steel 
(b) mild steel
(c) cast iron 
(d) bronze
 Ans. A

13. The pin vice is used for
(a) holding odd-shaped small work pieces
(b) fixing the pins
(c) holding the pins 
(d) holding the studs
 Ans. C

Subscribe Our YouTube Channel

14. The hand vice is used for
(a) fixing heavy jobs 
(a) tightening nuts and bolts
(b) holding round jobs
(c) doing minute work
 Ans. D

15. The bench vice spindle is made of
(a) Mild steel 
(b) Cast iron
(c) Tool steel 
(d) Bronze
 Ans. A

16. Eye hole of hammer is
a. Straight 
b. Tapered at handle end 
c. Tapered from both ends
d. Tapered from front end
 Ans. C

17. Handle of hammer is made of
(a). Hard wood 
(b). Soft wood 
(c). Elastic wood or bamboo 
(d). Plastic
 Ans. C

18. The height of the vice top should be
(a). 5 cm to 8 cm below the elbow height of the operator
(b). 5 cm to 8 cm above the elbow height of         the operator
(c). Just at elbow label
(d). None of the above
 Ans. A

19. Which is the function of a pipe vice?
(a). grips the work at four point 
(b). The screw is vertical
(c). The movable jaw moves vertically 
(d). All the above
 Ans. D

20. Usually the width of hand vice jaw is
(a) 95 to 180mm 
(b) 40 to 45 mm 
(c) 80 to 140 mm 
(d) 125 to 150 mm
 Ans. B

le=”font-size: large;”>Subscribe Our YouTube Channel

Related Posts

2 thoughts on “Hand Tools MCQ in English

Leave a Reply

Your email address will not be published.